www.texnikoiosy.com

Καλωσήρθατε στο blog του Σωματείου! Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες του Σωματείου, καθώς και να βρίσκετε πληροφορίες. Επισκεφτείτε τη ιστοσελίδα μας: www.texnikoiosy.gr.Βρείτε μας και το Facebook.



Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΓΣΕΕ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014



Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε για το πρόγραμμα ποιοτικών παραθεριστικών διακοπών, που έχει καταρτίσει η ΓΣΕΕ, μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα επιλογής τουριστικών προορισμών σε συμβεβλημένες ξενοδοχειακές μονάδες.
Προκειμένου να κάνετε χρήση των συγκεκριμένων προσφορών, θα πρέπει απαραιτήτως να εφοδιαστείτε, μέσω του Σωματείου, με ειδικό για την περίπτωση σημείωμα.
Συνημμένα, σας κοινοποιούμε το πλήρες κείμενο της Εγκυκλίου.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
  ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΤΕΧΝΙΚΩΝ
                     & ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.ΣΥ Α.Ε. (πρώην ΗΛΠΑΠ)                            
      Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παρασκευόπουλος  Θ.                                         Καραμητόπουλος  Α.


Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Συγκοινωνίες Αθηνών «Ένα δίκτυο. Μία πόλη»



 «Ο Όμιλος ΟΑΣΑ αλλάζει την εταιρική του ταυτότητα και γίνεται Συγκοινωνίες Αθηνών με σύνθημα «Ένα δίκτυο. Μία πόλη»

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας αποκτούν κοινή εταιρική εικόνα. Για χρόνια, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ, και κάθε άλλη συγκοινωνιακή εταιρία ακολουθούσε τη δική της συγκοινωνιακή πολιτική και πολιτική προβολής, κάτι που είχε μόνο αρνητικά αποτελέσματα για σύνολο των συγκοινωνιών.
 Ολόκληρος ο όμιλος του ΟΑΣΑ θα παρουσιάζεται με τη νέα επωνυμία «Συγκοινωνίες Αθηνών».
Όπως δήλωσε 16 Ιουνίου 2014 ο υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδης:
«Πήραμε μια βασική απόφαση στρατηγικής: Μια πόλη, ένα δίκτυο, ένας φορέας. Όχι 66 Δήμοι, αλλά μια πόλη. Όχι 4 μέσα, αλλά ένα δίκτυο. Όχι 3 εταιρείες αλλά ένας όμιλος.
Για να εφαρμοστεί η πολιτική μας υπάρχουν τέσσερις βασικές αρχές: Συνεργασία, αλληλοσεβασμός, αποφάσεις, δουλειά.
Ο ΟΑΣΑ, η ΣΤΑΣΥ, η ΟΣΥ, οι Διοικήσεις και οι εργαζόμενοι, έχουν πλέον μια αποστολή: Να εξορθολογήσουν, να επεκτείνουν, να λειτουργήσουν σύγχρονα οικονομικά και αποτελεσματικά το δίκτυο κίνησης επιβατών στην πόλη. Να αντιλαμβάνονται ως περιοχή ανεύρεσης λύσεων την τομή των συμφερόντων του Δημοσίου, των επιβατών κι εργαζομένων. Οτιδήποτε έξω από αυτά τα όρια δεν μπορεί να θεωρείται λύση, δεν θεωρείται λύση, δεν εξετάζεται.»

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

1989 όταν το εισιτήριο στα ΜΜΜ μπήκε στη ζωή μας!



Θυμάστε την πρώτη διαφήμιση για τα εισιτήρια τρόλεϊ με τον Κώστα Τσάκωνα;

Το συγκεκριμένο διαφημιστικό σποτ έχει ιστορική αξία είναι η εποχή
που εκδόθηκαν τα εισιτήρια των ΜΜΜ και μπήκαν τα πρώτα ακυρωτικά μηχανήματα.

Ο ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας ανέλαβε να...προμοτάρει το νέο αυτό σύστημα που ξεκινούσε από τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ)  και σιγά σιγά επρόκειτο να επεκταθεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέχρι τότε υπήρχε αρχικά ο εισπράκτορας
και αργότερα ένα κουτή  στη θέση του οδηγού που έριχνες κέρματα.
 
Το πρώτο εισιτήριο κόστιζε 30 δραχμές (10 λεπτά) και ο κόσμος έπρεπε να ενημερωθεί από τη συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια, από που
μπορεί να το προμηθευτεί και πως να το χρησιμοποιήσει. 

Το όχημα ήταν τρόλλεϋ ρώσικης κατασκευής  του εργοστασίου ENERGOMA CHEXPORT τα  πρώτα κατασκευάστηκαν το έτος 1972 μέχρι &  1985, τα τρόλλεϋ αυτά αποσύρθηκαν σταδιακά από την Αθήνα από το έτος 2000 μέχρι & 2003.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Γιατί τα σχολικά λεωφορεία έχουν κίτρινο χρώμα;...




Το θεωρούμε δεδομένο πλέον. Μεγάλο κίτρινο όχημα ίσον σχολικό λεωφορείο. Για ποιο λόγο όμως έχει επιλεγεί το συγκεκριμένο χρώμα, για τα οχήματα μεταφοράς μαθητών; Η ιστορία ξεκινά στις ΗΠΑ, όπου το 1939 ο καθηγητής Φρανκ Σιρ διοργάνωσε συνέδριο στο πανεπιστήμιο του Μανχάταν, ώστε να συζητηθούν και να αναπτυχθούν κανόνες ασφαλείας για τα σχολικά λεωφορεία. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών και από τις τότε 48 πολιτείες των ΗΠΑ. Ένας από τους 44 κανόνες που θεσπίστηκαν, ήταν και αυτός που έλεγε ότι «τα σχολικά λεωφορεία όλης της χώρας θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφο χρώμα». Επιλέχθηκε το κίτρινο, επειδή επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθρώπινη περιφερειακή όραση βλέπει 1,24 φορές πιο γρήγορα το κίτρινο, σε σχέση με άλλα χρώματα. Με αυτό τον τρόπο, οι ειδικοί ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι οι οδηγοί θα συνειδητοποιούσαν πολύ γρήγορα ότι το όχημα που βρίσκεται μπροστά τους μεταφέρει παιδιά και θα ελάττωναν την ταχύτητά τους. Μέχρι το 1974, όλα τα σχολικά...

www.mixanitouxronou.gr

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Η αληθινή ιστορία του Magic Bus, που έγινε τραγούδι από τις Τρύπες...



«Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο; έχεις ξεχάσει που ακριβώς θέλεις να πας όσα κι αν έχω δανεικά πια δεν σου δίνω να κάνεις βόλτες με το magic bus».

 Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπήρξε όντως ένα τουριστικό πρακτορείο με τη συγκεκριμένη ονομασία, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εκτελούσε δρομολόγια στις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις. Ήταν στην οδό Φιλελλήνων, σ’ ένα ημιυπόγειο, απέναντι από την καθολική εκκλησία, μπροστά από την είσοδο της Πλάκας. Το πρακτορείο εκτελούσε αμέτρητα δρομολόγια και ένωνε τη νεολαία της Ευρώπης σε προσιτές τιμές. Τότε, ο μόνος τρόπος μαζικού τουρισμού ήταν το τρένο -όσον αφορά το Βερολίνο- που το προτιμούσαν οι μετανάστες και το αεροπλάνο, το οποίο ο μέσος εργαζόμενος, με τον μισθό που έπαιρνε, το έβλεπε μόνο στις ταινίες του Φίνου.... Το Magic Bus έκανε θρύψαλα τον ανταγωνισμό. Με σημερινές τιμές η σύγκριση είχε ως εξής: Αν ένα εισιτήριο της Oλυμπιακής για Άμστερνταμ κόστιζε τριακόσια ευρώ, τα λεωφορεία του πρακτορείου μετέφεραν τους νέους με 80 ευρώ. Εσείς δηλαδή τι θα επιλέγατε; Φυσικά το ταξίδι κρατούσε κάνα δύο μέρες και η καμπίνα του λεωφορείου ήταν μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Τσιγάρα, ιδρώτας, ροχαλητά και οσμές από τα κεφτεδάκια «για τον δρόμο», που είχε τυλίξει η Ελληνίδα μάνα. Άλλα άμα ήσουν 20 χρονών στη δεκαετία του ’80 και μπορούσες να ταξιδέψεις στο Λονδίνο, αυτή η ατμόσφαιρα ήταν απλά ροκ. Ξέχασα να επισημάνω μια ασήμαντη λεπτομέρεια: Τα δρομολόγια δεν ήταν νόμιμα, καθώς η μεταφορά προσώπων από ιδιώτες απαγορευόταν. Η λεπτομέρεια αξιολογείται ως ασήμαντη, καθώς τίποτα δε γινόταν στα κρυφά. Το πρακτορείο συνεργαζόταν με δεκάδες άλλα ταξιδιωτικά γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η κυρίως πελατεία ήταν οι ξένοι, που περίμεναν μαζικά το λεωφορείο της επιστροφής σε δρόμους όπως η Αριστοτέλους, η οποία απείχε πεντακόσια μέτρα από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Και ήταν αδύνατο να μην προσέξει κάποιος πενήντα Ολλανδούς και μικρές γοητευτικές Ολλανδέζες, που περίμεναν καθημερινά ξαπλωμένες στα πεζοδρόμια το σήμα της επιβίβασης. Ήταν μια νόμιμη παρανομία, όπως δεκάδες άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Το Magic Bus ήταν πρωτοπόρο, καθώς άνοιξε τον δρόμο της Ελλάδας σε χιλιάδες απένταρους Ευρωπαίους και έφερε εκατομμύρια δραχμές σε συνάλλαγμα....


www.mixanitouxronou.gr

Αθήνα 1971. Γιατί αυτός ο άνδρας είναι κρεμασμένος από το τρόλεϊ;

Αιφνιδιάζει η εικόνα με την ακροβατική στάση του άνδρα, που κυριολεκτικά κρέμεται από το όχημα, ενώ αυτό κινείται. Ταυτόχρονα, η φωτογραφική ματιά συγκινεί, γιατί παρουσιάζει μια διαφορετική Αθήνα, αυτή της δεκαετίας του ΄70. Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί, ότι συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς γέμιζαν ασφυκτικά και οι τελευταίοι επιβάτες σκαρφάλωναν ριψοκίνδυνα στην πόρτα για να μπουν μέσα, έστω και την τελευταία στιγμή. Όμως, αυτός ο κύριος δεν είναι επιβάτης και ο δρόμος -αν και λεωφόρος- εκείνη την ώρα, δείχνει να έχει φυσιολογική κίνηση. Με άλλα λόγια, ετοιμαστείτε για την αποκάλυψη του γρίφου, που είναι κινηματογραφικός!...