www.texnikoiosy.com

Καλωσήρθατε στο blog του Σωματείου! Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες του Σωματείου, καθώς και να βρίσκετε πληροφορίες. Επισκεφτείτε τη ιστοσελίδα μας: www.texnikoiosy.gr.Βρείτε μας και το Facebook.



Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία


Η 28η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία το 2003, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), έχοντας ως βασικό γνώμονα την προώθηση της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, σε διεθνές επίπεδο.

Η μέρα αυτή είναι παράλληλα και Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Εργατικών Ατυχημάτων και Επαγγελματικών Ασθενειών, στο πλαίσιο της οποίας οργανώνονται σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία έχει ως θέμα:

“Βελτιστοποίηση της Συλλογής και Χρήσης Δεδομένων Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας”



Η εκστρατεία της ΔΟΕ  για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία εστιάζει στην κρίσιμη ανάγκη οι χώρες να βελτιώσουν την ικανότητά τους στη συλλογή και χρήση αξιόπιστων δεδομένων Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (ΕΑΥ).

Η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη που εγκρίθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 περιλαμβάνει παγκόσμιο σχέδιο δράσης με συγκεκριμένους στόχους για την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ευημερία όλων. Με την υιοθέτησή της έχει γίνει απαραίτητη η ανάγκη συλλογής και χρήσης αξιόπιστων στοιχείων ΕΑΥ από τις χώρες, ώστε να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους για εφαρμογή και υποβολή έκθεσης σχετικά με μερικούς από τους 17 σκοπούς της αειφόρου ανάπτυξης και των στόχων τους όπως αναφέρονται στην Ατζέντα.

Ειδικότερα ο σκοπός 8 για την αειφόρο ανάπτυξη προνοεί «την περιεκτική και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη,  την πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους» και ο στόχος 8.8 επικεντρώνεται στην «προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προώθηση του ασφαλούς και προστατευόμενου περιβάλλοντος εργασίας για όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών εργαζομένων, ιδιαίτερα των γυναικών μεταναστών και εκείνων με αβέβαιη απασχόληση». Για τον στόχο 8.8 οι χώρες καλούνται να ετοιμάσουν έκθεση λαμβάνοντας υπόψη την ένδειξη: «Δείκτες συχνότητας των θανατηφόρων και μη θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων κατά φύλο και μεταναστευτική κατάσταση».

Επιπρόσθετα, πολλαπλές συμβάσεις της ΔΟΕ απαιτούν από τα επικυρωμένα κράτη μέλη να θεσπίσουν μηχανισμούς για τη συλλογή και αξιοποίηση των αξιόπιστων στοιχείων ΕΑΥ για τους σκοπούς πρόληψης. Τα όργανα της ΔΟΕ αναγνωρίζουν ότι η συλλογή και χρήση αξιόπιστων στοιχείων ΕΑΥ είναι απαραίτητα για την ανίχνευση νέων ή/και αναδυόμενων κινδύνων, τον προσδιορισμό των επικίνδυνων τομέων, την ανάπτυξη των προληπτικών μέτρων, καθώς και την εφαρμογή των πολιτικών, συστημάτων και προγραμμάτων σε διεθνές, εθνικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Τα δεδομένα ΕΑΥ παρέχουν τη βάση για τον καθορισμό προτεραιοτήτων και μέτρηση της προόδου.

Με στόχο την υποστήριξη των κρατών μελών για τη βελτίωση της ικανότητας τους να συλλέγουν και να χρησιμοποιούν αξιόπιστα στοιχεία ΕΑΥ, η ΔΟΕ παρήγαγε ένα εργαλείο το οποίο περιλαμβάνει σχετικές πληροφορίες και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της.



·                     Διεθνής Οργάνωση Εργασίας