www.texnikoiosy.com

Καλωσήρθατε στο blog του Σωματείου! Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες του Σωματείου, καθώς και να βρίσκετε πληροφορίες. Επισκεφτείτε τη ιστοσελίδα μας: www.texnikoiosy.gr.Βρείτε μας και το Facebook.



Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Δικαστική Διεκδίκηση Δώρων & Επίδομα Αδείας



Η ιστορία του Δώρου Χριστουγέννων
Το Δώρο Χριστουγέννων είναι ένα χρηματικό βοήθημα, που δίνεται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Συνίσταται σ' έναν ολόκληρο μισθό, κατ’ ανώτατο όριο και καταβάλλεται από τον εργοδότη έως τις 21 Δεκεμβρίου. Συμβάλλει στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και συντελεί στην αύξηση της εμπορικής κίνησης. Είναι γνωστό και ως 13ος μισθός. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι εργοδότες συνήθιζαν να δίνουν δώρα σε είδος ή σε χρήμα προς τους υπαλλήλους τους. Στις 6 Δεκεμβρίου 1925, για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές διατύπωσαν το αίτημα για 13ο μισθό, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου1927, οι δημόσιοι υπάλληλοι απέργησαν με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Μετά τον πόλεμο, με δυο αναγκαστικούς νόμους του 1944 και 1946 (τότε δεν υπήρχε Βουλή), καθιερώθηκαν οι έκτακτες ενισχύσεις, όπως ονομάστηκαν τα δώρα, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο μισθό. Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση δινόταν το δικαίωμα στους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν τους μισθούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι έκτακτες ενισχύσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Οι νόμοι 1777 και 1901 του έτους 1951 επικύρωσαν την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία και όριζαν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας δύνανται δια κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος». Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει έως το 1980, οπότε με το νόμο 1082 ρυθμίζεται οριστικά και για πάντα το ύψος και ο χρόνος καταβολής των δώρων εορτών και αδείας. Με τον ίδιο νόμο, το δώρο μετονομάζεται σε επίδομα.
Στις 6 Αυγούστου 2009, εν μέσω ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτείνει στην κυβέρνηση την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος άδειας. Στις 3 Μαρτίου 2010, μνημόνιο 1. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ανακοινώνει πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας.
Μετά την είσοδο της χώρας στον αστερισμό των μνημονίων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει στις 2 Μαΐου 2011, μνημόνιο 2, την αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ που η μετοχές ανήκουν στο κράτος με επίδομα 500 ευρώ, σε όλους όσοι οι αποδοχές φτάνουν μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση των δύο μισθών, για μεγαλύτερες αποδοχές.
Στις 7 Νοεμβρίου 2012, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, που ψήφισε η υπό τον Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κατάργησε ολοσχερώς τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας. (https://www.sansimera.gr)
Νομικό Πλαίσιο διεκδίκησης Επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα, και Επίδομα Αδείας
Η διάταξη με την οποία καταργήθηκαν ολοσχερώς τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας: Άρθρο πρώτο του Ν. 4093/2012, αντίκειται στα άρθρα 2 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 5, 5 παρ. 1, 22, 25 παρ. 1 του Συντάγματος, στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., η οποία έχει κυρωθεί με Ν.Δ. 53/1974 και έχει υπερνομοθετική ισχύ, στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας 87, 98, 150, 151 και στο άρθρο 8 του Διεθνούς Συμφώνου για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα και επομένως εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι είναι αντισυνταγματική και ανίσχυρη. Νομολογιακά βήματα για την αποκατάσταση για την επιστροφή των καταργημένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας ανοίγει το Ειρηνοδικείο Λαμίας με την απόφαση 467/2016.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι 
Στις 14 Οκτώβριου 2015 Προσφύγαμε στην Δικαιοσύνη, ένα ακόμα πεδίο, στο οποίο διεκδικούμε τα δικαία αιτήματά μας. Την επιλογή μας αυτή δικαιώνει η δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου με αριθμό 119/2017, κρίνοντας ότι: Δεν ήταν νόμιμες οι περικοπές, που έγιναν στo ανθυγιεινό επίδομα το πρώτο 5μηνο του 2013.
Στις 13 Ιουνίου 2017 στην Γενική Συνέλευση των Μελών του Σωματείου, αποφασίστηκε: Τα ποσά που περικόπηκαν από την αντισυνταγματική κατάργηση του 13-14ου μισθού είναι σημαντικά και επομένως αξίζει να διεκδικηθούν δικαστικά, αναδρομικά και έντοκα. Το ΔΣ του σωματείου υλοποίησε την απόφαση, κατέθεσε ομαδικές αγωγές για τα μελή του σωματείου που προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα έξοδα είναι 25ε στον καθ΄ ένα, χωρίς καμία εργολαβική επιβάρυνση, τα οποία θα κρατηθούν σε ισόποσες δόσεις από τη μισθοδοσία, η δικάσιμος ορίστηκε 24 Απριλίου 2018.
Οι Εργαζόμενοι στα ΜΜΜ συμβάλλουν στην λειτουργία μιας υπηρεσίας που εξυπηρετεί στη μαζική μετακίνηση των ανθρώπων και αντίθετα από την ατομιστική λογική της κάθε ιδιωτικής μετακίνησης, προάγει τη συλλογικότητα, δημιουργώντας ακόμα ένα λόγο για τον κοινό αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των επιβατών και των εργαζομένων στα ΜΜΜ.
Οι Εργαζόμενοι στης ΟΣΥ προερχόμενοι από τα ΗΛΠΑΠ διατηρούμαι την αξιοπρέπεια μας και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε παρά της αντίξοες συνθήκες που δημιουργούνται  λόγο της υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας, χαμηλότερες αποδοχές, έλλειψη προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας, ανασφάλεια. 
Με αποφασιστικότητα, ωριμότητα και ψυχραιμία σταθμίζουμε τις καταστάσεις. Ο δρόμος για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας των μνημονιακών πολιτικών, που ισοπέδωσαν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα θα είναι μακρύς και ανηφορικός. Παράλληλα, με τις δικαστικές προσφυγές διεκδικούμαι και συνδικαλιστική-πολιτική λύση με παρεμβάσεις και επιχειρήματα.
Είμαστε συνέχεια δίπλα σας και προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε πλήρως, έγκαιρα και έγκυρα για όλες τις εξελίξεις και τα δικαιώματά σας, όλα τα τηλέφωνά μας είναι γνωστά και πάντα διαθέσιμα. Ο αγώνας για να φέρει αποτελέσματα, πρέπει να έχει διάρκεια, συνέχεια και στόχο.
Ευχόμαστε καλά Χριστούγεννα και καλή χρόνια
Για το ΔΣ του Σωματείου
          Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Καραμητόπουλος Αθανάσιος                                                      Σιδερής Πέτρος